Gezonde kinderen. Suikervrij en sportief

Suikervrij voor jezelf, suiker voor je kind?

Inhoud artikel

Een eerlijke, confronterende blik op ons eetgedrag – en waarom het tijd is om ook onze kinderen beter te voeden.

Je zit op een terras. Je bestelt bruiswater met citroen, je hebt net een salade met zalm op of een goed stuk vlees, want: je let op je koolhydraten. Je kind krijgt een groot glas ranja, kipnuggets met friet, een ijsco met een lolly erop, en daarna nog wat pepermuntjes omdat jij ze niet neemt. “Pak jij ze maar, schatje.” Herkenbaar? (En als je denkt van niet… dan mag je nu stoppen met lezen 😉)

Steeds meer volwassenen eten suikervrij of koolhydraatarm. Ze vermijden pakjes en zakjes, drinken geen frisdrank meer, en kiezen bewust voor kwaliteit. Maar suikervrij eten voor hun kinderen gaat vaak een stap(je) te ver.  Waarom? Uit gemak? Uit gewoonte? Uit liefde zelfs?

De suiker-mythe

Laten we direct iets rechtzetten: kinderen groeien niet van suiker – althans, niet de goede kant op 😉. Ze ontwikkelen van voeding – van bouwstoffen zoals eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Moedermelk, het meest natuurlijke begin, bevat:

1,3 gram eiwit
• 4 gram vet
• 7 gram koolhydraten (lactose, geen tafelsuiker)

Vergelijk dat met een pakje drinken, een toetje of een boterham met chocopasta. Dat is geen voeding – dat is een suikerbom. En dan hebben we het nog niet eens over de talloze producten waar ‘verborgen’ suikers in zitten, zoals ontbijtgranen, ketchup of yoghurtdrank.

Volgens het Voedingscentrum bevat een gewone portie vanillevla al snel 15 gram suiker. Dat zijn bijna 4 suikerklontjes per toetje. Doe je dat elke dag? Dan krijgt een kind in één jaar meer dan 1.350 suikerklontjes binnen uit alleen het toetje.

waarom kinderen suikervrij zouden moeten eten

Suiker & het kinderbrein

Overmatige suikerinname wordt niet alleen gelinkt aan lichamelijke klachten zoals overgewicht of tandbederf, maar ook aan stemmingswisselingen, concentratieproblemen en hyperactief gedrag. Hoewel suiker op zichzelf geen ADHD veroorzaakt zijn er steeds meer aanwijzingen dat een hoge inname van suiker en bewerkte koolhydraten — met bijbehorende schommelingen in de bloedsuiker — negatief kan uitwerken op stemming, gedrag en concentratie bij kinderen. (*) (*)

Een kind dat steeds pieken en dalen ervaart in z’n bloedsuiker, raakt sneller vermoeid, prikkelbaar of ongeconcentreerd. Niet gek dus, dat we steeds vaker zien dat kinderen moeite hebben met focus of snel ‘druk’ zijn – en dat terwijl de oplossing vaak in hun voeding begint.

En over concentratie gesproken: weet je waarom kinderen op school om 10.00 uur een pauze krijgen? Zodat ze kunnen bijtanken en daarna weer gefocust aan de slag kunnen. En wat geven we ze dan? Juist: een krentenbol, een eierkoek, een pakje drinken of een stuk ontbijtkoek. Suiker dus. Terwijl we allang weten wat dat doet met insuline en focus.

Een doodgewoon menu

We maakten een overzicht van een realistisch en alledaags dagmenu – nog los van gesuikerde tomatensausjes en andere toevoegingen bij het diner:

• 4 boterhammen, waarvan 2 met zoet beleg
• 1 tot 2 glazen ranja
• 2 à 3 glazen melk
• Een koekje en een snoepje
• Wat ketchup bij het eten
• En een dessert zoals vla

Niets geks, toch?

En toch kom je dan al snel uit op 100 tot 120 gram suiker per dag – oftewel 25 tot 30 suikerklontjes. Eén pak kristalsuiker van 1 kg bevat ongeveer 250 suikerklontjes (want één klontje weegt circa 4 gram). Dat betekent dat een kind met dit eetpatroon – puur door dagelijkse inname van suiker – jaarlijks makkelijk 10 tot 12 pakken suiker binnenkrijgt. En dan hebben we het nog niet over de extraatjes gehad.

De WHO raadt maximaal 25 gram vrije suiker per dag aan voor kinderen (ongeveer 6 klontjes). Wij vinden dat persoonlijk nog steeds aan de hoge kant, maar het is in elk geval véél minder dan wat er nu dagelijks in gaat.

Download het Keto Start eBook

Schrijf je in en ontvang ons Keto Start eBook GRATIS

Overal verleiding

Is het makkelijk om kinderen suikerarm op te voeden? Nee. Op school krijgen ze een traktatie. Bij opa en oma ligt er een koekje klaar. Op het plein delen ze ijsjes uit. Zelfs in de winkel word je aangesproken met “wil je een snoepje?”

Maar toen iedereen vroeger rookte, vonden we het ook normaal. Tot we beter wisten. Toen hebben we het patroon doorbroken. Nu doen we dat ook met suiker – of zouden we dat tenminste moeten doen.Volgens het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet is slechte voeding wereldwijd inmiddels een grotere oorzaak van chronische ziekten dan roken. Denk aan obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten. (*)

Zou jij je kind een sigaret aanbieden? Nee toch?
Waarom dan wel dagelijks bewerkte voeding en suiker? Bewerkt eten wordt zelfs gehypt:
TikTok-ijsjes, frisdrank-challenges, XXL-candy. We doen er vaak nog lacherig over ook.

Suiker blijft suiker

Fruit is prima, maar ook daarin geldt: met mate. Fruitsuikers beïnvloeden je bloedsuikerspiegel – net als elke andere vorm van suiker. Suiker is suiker.

Fruitsuikers zijn ook suikers

Wat jij kunt doen

Het begint met bewustwording en het goede voorbeeld. En nee, je hoeft niet alles te verbieden – maar wel alles bewust te kiezen. Zoals:

• Suikervrije alternatieven met natuurlijke zoetstoffen (zoals onze choco bars)
• Hartige snacks: kaasblokjes, noten, omeletrolletjes, groentechips
• Gezonde traktaties: suikervrije muffins, pure chocola, bliss balls zonder dadels – durf ze ook eens zelf te bakken! Er zijn echt hele lekkere alternatieven. Zoet ze dan gerust met een natuurlijke zoetstof zoals stevia of erythritol. Ja, die zak die je voor jezelf kocht kun je ook prima voor je kinderen gebruiken 😉

Genieten mag

Laten we één ding helder maken: dit blog is geen pleidooi tegen plezier. Of tegen genieten. En al helemaal niet tegen af en toe iets lekkers. Het is juist belangrijk dat kinderen leren hoe je op een fijne manier met voeding omgaat – mét ruimte om af en toe gek te doen. Maar dan wel bewust.

Eén keer iets lekkers? Geen probleem. Maar vaak is het geen uitzondering meer, het is een patroon. Thuis in het weekend. Doordeweeks bij vriendjes, want ‘het moet een keer kunnen’. Dan weer op de sportclub vanwege een traktatie (doe het dan vóór de training). En op woensdag was het zulk mooi weer dat er nog een ijsje bij kon. Kijk om je heen: het lijkt soms elke dag feest. Maar het resultaat? We worden er – en onze kinderen dus ook – echt niet gezonder of fitter op.

Geef het goede voorbeeld

We begonnen dit blog met een beeld dat pijnlijk herkenbaar is: jij bestelt water en een salade, je kind krijgt ranja, friet en ijs. We maken zélf steeds bewustere keuzes als het gaat om voeding, gezondheid en energiebalans. We skippen suiker, kiezen voor kwaliteit, trainen en letten op onze koolhydraten.

Maar onze kinderen? Die krijgen zonder nadenken precies wat wij zelf juist zijn gaan vermijden.
Je leert je kind fietsen, tandenpoetsen, bewegen, ‘dankjewel’ zeggen. Laten we ze dan ook leren hoe ze goed voor hun lijf zorgen.

Want als wij weten hoe slecht suiker is voor ons eigen lijf, waarom zouden we dan onze kinderen diezelfde fouten laten maken?

En ja, je mag best streng zijn. Omdat liefde ook grenzen durft te stellen. En gezondheid misschien wel het grootste cadeau is dat je je kind kunt geven.

Gezonde kinderen. Suikervrij en sportief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen