Wat is het MCT dieet

Het MCT-dieet is een dieet waar het gebruik van lange keten vetzuren (LCT), omwille van bijvoorbeeld gezondheidsproblemen sterk wordt beperkt. Om toch in de energiebehoefte te kunnen voorzien, worden in plaats van de lange keten vetzuren (LCT), middel lange ketenvetzuren (MCT) aan de voeding toegevoegd. Het grote voordeel van MCT vetten is dat deze direct door het lichaam worden opgenomen.  

Onze voeding is voor een groot gedeelte vertegenwoordigd door vet. Deze vetten leveren de calorieën die het lichaam nodig heeft voor zijn energiebehoefte. Deze vetten zijn onderverdeeld in lange ketenvetzuren (LCT) en middellange ketenvetzuren (MCT). 

Meer over deze vetzuren en vet in het algemeen leest u hier.

Sinds kort gebruik ik MCT poeder in plaats van olie. Wat een verademing is dat. Aan de poeder van Keton1 zit gelukkig geen kokos smaak.
Betsy
Breda
4.5/5

Geschiedenis

Het effect van vasten op epilepsie is al erg lang bekend. Hippocrates van kos, dit was een griekse arts, heeft rond het jaar 500 voor Christus al beschreven dat vasten een gunstig effect heeft op epileptische aanvallen.

Russel Wilder ontwikkelde in de jaren ’20 het ketogeen dieet als behandelmethode tegen epilepsie. Ook in Nederland werd het ketogeen dieet gebruikt als behandelmethode voor kinderen met epilepsie. In verschillende ziekenhuizen, werden kinderen jarenlang opgenomen om met het zogenaamde “boterdieet” behandeld te worden.

Door de opkomst van verschillende medicijnen raakte het ketogeen dieet naar de achtergrond

In de jaren ’90 werd het ketogeen dieet opnieuw onder de aandacht gebracht door de Amerikaanse filmproducer Jim Abrahams nadat zijn zoon Charlie aanvalsvrij was geworden door het gebruik van het ketogeen voedingspatroon.

Waarom een MCT dieet

MCT vetten hebben een positieve uitwerking bij verschillende gezondheids ongemakken. Een MCT dieet kan helpen wanneer de opname van vetten door de darmen verstoord is. MCT vetten worden vaker wel goed opgenomen in de darmwand. 

Vet is een goede brandstof voor ons lichaam. Het lichaam kan zonder voeding niet functioneren. Als de vetopname door de darmen is verstoord en we het lichaam toch van voldoende brandstof willen voorzien kunnen we de normale vetten uit de voeding vervangen worden door MCT vetten. 

MCT vetten zijn  verkrijgbaar, in de vorm van poeder, olie en margarine. 

De voordelen van MCT vetten supplementen