Targeted keto dieet


Op deze website hebben we uitgelegd dat er vier verschillende vormen van het Ketogeen dieet zijn.

In eerste aanleg lijken ze alle vier hetzelfde. Als er inhoudelijk beter gekeken wordt zijn er wel degelijk verschillen te vinden. Alle vier de ketogene dieet vormen zijn ontwikkeld met een andere doel stelling.


Vier ketogene dieet vormen


  • Het standaard ketogeen dieet
  • Het hoog proteïne ketogeen dieet
  • Het cyclische ketogeen dieet
  • Het targeted ketogeen dieet


Iedere vorm met zijn eigen specifieke eigenschappen en doelen kan helpen om gewicht te verliezen, vetten te verbranden en de bloedsuikerspiegel in balans te houden.


Targeted Ketogeen


Hoe werkt het?

Het targeted ketogeen dieet (TKD) heeft een volledig eigen benadering van het ketogeen dieet. Tijdens het TKD worden er vóór een training of inspanning juist een bepaalde hoeveelheid koolhydraten gegeten. Hoe werkt dit nu precies.


In de basis is ook het TKD net als de overige drie dieet vormen een ketogene vorm waarbij de inname van het aantal koolhydraten per dag, tot een minimum beperkt wordt. Ook hier is de verhouding in het aantal koolhydraten, vetten en proteïne erg belangrijk. Het TKD wordt in de regel vaak toegepast bij sporters. Tijdens het TKD wordt ongeveer 30 minuten tot een uur voor de training tussen de 25-50 gram netto koolhydraten gegeten. Op deze manier worden de spieren gevoed met glycogeen tijdens het sporten wat er aan bij kan dragen dat er harder, langer en beter getraind kan worden. Ook bij het TKD is belangrijk om goed te controleren wat de voeding met het aantal ketonen in het lichaam doet om zo tot het beste resultaat te komen. Meer over het testen van ketonen in bijvoorbeeld urine lees je hier.


Het TKD valt een beetje tussen het standaard ketogene dieet en het cyclische ketogene dieet (CKD) in. Het stelt het lichaam in staat om te trainen met hogere intensiteiten, zonder gedurende langere tijd de ketose uit te schakelen zoals het geval is bij het CKD.


Wat eten we?


In de basis is het voedingspatroon van het TKD gelijk aan dat van de andere ketogeen vormen. Tijdens de fase waar de koolhydraten gegeten worden veranderd er een en ander. Binnen het TKD wordt meestal tussen de 25-50 gram koolhydraten gegeten en dit ongeveer een half uur voor de inspanning. Het beste is dan om licht verteerbare, hoge glycemische koolhydraten te eten die gemakkelijk en snel worden opgenomen.


Fructose en galactose worden direct, in plaats van naar de spieren, getransporteerd naar de lever om daarna omgezet te kunnen worden naar onder meer glucose, lactaat en glycogeen. Om deze reden is het aan te raden deze producten die voorzien zijn van fructose en Galactose zoveel als mogelijk te vermijden. Hierbij valt te denken aan voedingsmiddelen als bijvoorbeeld fruit, vruchtensappen en honing [*].

Dextrose en glucose daar in tegen zijn het beste om te eten omdat deze worden getransporteerd naar de spieren om daar snel en eenvoudig de glycogeenvoorraden aan te vullen [*][*]

Vetten zullen de verbranding van koolhydraten vertragen. Aanvullen met vetten is dus in eerste aanleg niet de beste optie. Een uitzondering hierop is het aanvullen met MCT vetten. MCT vetten zijn een stuk eenvoudiger verteerbaar voor het lichaam en kunnen de aanmaak van ketonen verhogen. De overweging om MCT vetten in poeder of olie vorm te nemen voor een training kan een hele belangrijke zijn. Ook hiervoor geld dat ieder lichaam anders reageert op voedingsstoffen. Probeer dit altijd goed uit en controleer waar mogelijk.

Indien er gestart wordt met het ketogeen dieet is het aan te raden om te starten met het standaard ketogeen dieet. Als na een aantal weken het lichaam volledig is overgeschakeld op een ketogene stofwisseling kan er overwogen worden om gebruik te maken van het TKD om zo tijdelijk de glycogeenvoorraden aan te vullen en gestelde doelen te behalen.


Wat eten tijdens het keto dieet



Wist je dat MCT C8-C10 vetten de hoeveelheid ketonen in het bloed verhogen en daarmee de energie levels een boost geven?

Probeer het nu zelf en proffiteer van deze KETOSTART aanbieding