MCT

OLIE

MCT Olie

In de meeste gevallen worden Middellange ketenvetzuren aangeboden in de vorm van vloeibare MCT olie. In principe zijn alle MCT vetten op hun vorm na gelijk. Deze Ketenvetzuren worden gewonnen uit kokosolie. Het fijne van MCT olie is dat deze eenvoudig gebruikt kan worden tijdens het koken. Het kan gezien worden als een vervanger van bijvoorbeeld olijfolie. In tegenstelling tot kokosolie is MCT olie vloeibaar bij kamertemperatuur. MCT olie heeft tevens een zachte maar zeer neutrale smaak. Dit is een van de redenen dat MCT olie en poeder vaak aan bijvoorbeeld koffie wordt toegevoegd, de zogenoemde Bulletproof koffie. Er zijn verschillende soorten MCT producten op de markt en er worden tevens vergelijkingen gemaakt tussen MCT en Kokosolie. Lees de belangrijke verschillen tussen MCT en kokosolie hier.


Wat is MCT olie

MCT olie staat voor Medium chain triglyceriden olie. MCT vetten zijn een type vet dat gemakkelijk door het lichaam voor energie kan worden gebruikt. MCT vet is de stimulator voor de aanmaak van ketonen en helpt het lichaam vet te verbranden in plaats van koolhydraten. Meer over MCT en vetten in zijn algemeenheid lees je hier.

MCT olie heeft dezelfde vetzuren als bijvoorbeeld MCT poeder of MCT margarine alleen is MCT olie de vloeibare vorm.


Kokosolie MCT

In eerste aanleg lijken Kokosolie en MCT olie veel op elkaar. Kokosolie word dan ook regelmatig Kokosolie MCT genoemd. De samenstelling van kokosolie MCT is anders dan de samenstelling van MCT olie. Kokosolie bestaat voor ongeveer 65% uit MCT vetten. Het vetzuur met het grootste aandeel (ongeveer 50%) is Laurinezuur (C12). Laurinezuur komt van nature ook voor in moedermelk, waar het een antibacteriële en antivirale eigenschap heeft. Indien de voordelen van laurinezuur benut dienen te worden dan is de keuze voor kokosolie het meest voor de hand liggend. Het is eenvoudig om onderscheid te maken tussen kokosolie en MCT olie. Kokosolie is namelijk te herkenen aan het feit dat het bij kamertemperatuur zal stollen. MCT C8-C10 olie zal niet stollen.


Beste MCT olie kopen

De beste MCT olie kopen is niet altijd even gemakkelijk. Hiervoor zal men echt gespecialiseerde winkels moeten bezoeken. De meeste supermarkten verkopen wel kokosolie maar MCT olie hebben ze meestal niet in de schappen staan. MCT olie kopen is op het internet geen enkel probleem. Keton1 MCT olie is verkrijgbaar bij verschillende gespecialiseerde winkels. Kijk ook nu net als bij MCT poeder dat het om "echte"MCT olie gaat met C8 en C10 vetzuren zodat ze de ketose maximaal ondersteunen.


MCT olie ervaringen

MCT olie ervaringen zijn vaak positief dit heeft mede te maken met het feit dat MCT olie vrij simpel is in het gebruik. Het kan op verschillende manier aan de voeding worden toegevoegd. In het begin is het aan te raden om te starten met het gebruik van kleine hoeveelheden MCT olie, om het lichaam en vooral de darmen rustig te laten wennen aan het vet. Indien MCT gebruikt dient te worden in bijvoorbeeld koffie of bakproducten dan adviseren wij MCT olie Poeder. Wij raden te allen tijde aan een voedingsdeskundige of arts te raadplegen indien men gaat starten met een voedingssupplement.  


Nieuwsgierig geworden? Lees nog meer over MCT olie en de verschillende vetzuren in onze Keto Bibliotheek