MCT

DIEET


Wat is MCT

Wat is MCT nu precies? MCT is de afkorting van het Engelse Medium Chain Triglycerides. In het Nederlands, middellange ketenvetzuren genoemd. Het lichaam vervoert MCT anders dan andere vetten uit de voeding. Meer over MCT vetten leest u hier. MCT vetten worden al vele jaren ingezet bij epilepsie patienten en personen met maag en darm problemen. Ook binnen deze groep personen worden de voordelen van het ketose dieet en de combinatie met MCT vetten als postief beschouwd.


Geschiedenis

Het effect van vasten op epilepsie is al erg lang bekend. Hippocrates van kos, dit was een griekse arts, rond het jaar 500 voor Christus al beschreven dat vasten een gunstig effect heeft op epileptische aanvallen. Russel Wilder ontwikkelde in de jaren '20 het ketogeen dieet als behandelmethode tegen epilepsie. Ook in Nederland werd het ketogeen dieet gebruikt als behandelmethode voor kinderen met epilepsie. In verschillende ziekenhuizen, werden kinderen jarenlang opgenomen om met het zogenaamde “boterdieet” behandeld te worden. Door de opkomst van verschillende medicijnen raakte het ketogeen dieet naar de achtergrond.  In de jaren ’90 werd het ketogeen dieet opnieuw onder de aandacht gebracht door de Amerikaanse filmproducer Jim Abrahams nadat zijn zoon Charlie aanvalsvrij was geworden door het gebruik van het ketogeen voedingspatroon.


Wat is het MCT dieet

Onze voeding is voor een groot gedeelte vertegenwoordigd door vet. Deze vetten leveren de calorieën die het lichaam nodig heeft voor zijn energiebehoefte. Deze vetten zijn onderverdeeld in lange ketenvetzuren (LCT) en middellange ketenvetzuren (MCT). Meer over deze vetzuren en vet in het algemeen leest u  hier.

Binnen het MCT-dieet word het gebruik van lange keten vetzuren (LCT), omwille van bijvoorbeeld gezondheidsproblemen sterk beperkt. Om toch in de energiebehoefte te kunnen voorzien, worden in plaats van de lange keten vetzuren (LCT), middel lange ketenvetzuren (MCT) aan de voeding toegevoegd. Het grote voordeel van MCT vetten is dat deze direct door het lichaam worden opgenomen.  


Waarom een MCT dieet

Zoals hierboven al kort omschreven hebben MCT vetten een positieve uitwerking bij verschillende gezondheids ongemakken. Een MCT dieet kan helpen wanneer de opname van vetten door de darmen verstoord is. MCT vetten worden vaker wel goed opgenomen in de darmwand. Vet is een goede brandstof voor ons lichaam. Het lichaam kan zonder voeding niet functioneren. Als de vetopname door de darmen is verstoord en we het lichaam toch van voldoende brandstof willen voorzien kunnen we de normale vetten uit de voeding vervangen worden door MCT vetten. MCT vetten zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Zo is er bijvoorbeeld MCT poeder, olie en MCT margarine. Aan sommige MCT Margarines worden net als bij andere margarinesoorten belangrijke vitamines toegevoegd. Alle varianten zijn middel lange keten vetten. In welke vorm u deze tot u neemt zou geen verschil mogen maken.