KETONEN

URINE

Ketonen in urine

Tijdens een koolhydraat arm of ketogeen dieet worden er door het lichaam vetten verbrand om het lichaam van energie te voorzien. Tijdens deze vetverbranding komen er in de lever ketonen vrij. Deze ketonen worden door het lichaam als energiebron gebruikt voor de spieren en hersenen en komen er ketonen in urine voor.

Normaliter zal het lichaam koolhydraten als eerste energiebron gebruiken. Koolhydraten worden in ons lichaam omgezet naar glucose. Als er te weinig koolhydraten zijn zal er automatisch een tekort aan glucose ontstaan. Het lichaam zal nu op zoek gaan naar een alternatieve energiebron en overgaan op vetverbranding. De aanwezigheid van ketonen in urine geeft aan dat het lichaam is overgeschakeld op vetverbranding. Tijdens de start van bijvoorbeeld een koolhydraatarm of ketogeen dieet komen er twee van de drie ketonen in de urine terecht, namelijk acetoacetaat en beta hydroxybutyraat.

Om te controleren of het lichaam daadwerkelijk in ketose verkeerd is het goed om dit te controleren. Ketonen in urine kunnen eenvoudig worden getest door middel van een ketose urine test strip. Meer over het meten van ketonen in urine lees je hier.


Ketonen in urine zwangerschap

Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap hebben veel vrouwen last van ochtendmisselijkheid en braken. In de meeste gevallen verdwijnen deze klachten na de derde of vierde maand. Indien het braken tijdens de zwangerschap ernstige vormen aan gaat nemen is het verstandig op contact op type nemen met een arts of verloskundige. Doordat het braken en misselijkheid het eten ernstig tegenwerkt zal het lichaam geen of nauwelijks voldoende voedingsstoffen op kunnen nemen, er ontstaat een gebrek aan koolhydraten. Het lichaam zal vetten gaan verbranden om te kunnen voldoen aan zijn energie behoefte. Het gevolg hiervan is ketonen in urine. De hoeveelheid ketonen in urine kunnen worden gecontroleerd door middel van ondermeer ketose test strips. Neem tijdens een zwangerschap altijd contact op met een arts of verloskundige om te bespreken wat de beste manier van handelen en testen is.