Ketose en Cola light kan dat?

Raak ik uit ketose door cola light? Die vraag wordt ons vaak gesteld. Maar hoe zit dat nu eigenlijk?

Een wereld zonder frisdranken kunnen we ons niet meer voorstellen. Sommige houden het bij één of twee glaasjes per dag, maar er zijn gevallen bekend die liters per dag drinken. Een van de oorzaken van ernstige gezondheidsproblemen is frisdrank. Grote hoeveelheden suikers en kunstmatige ingrediënten zijn op de lange termijn niet bepaald een uitkomst zijn voor je lichaam.


Het ketogeen voedingspatroon

We hebben uitgelegd hoe een keto dieet in zijn werk gaat. Kort samengevat passen we de macronutriënten van de voeding aan. we eten veel vetten, kleine hoeveelheden eiwit en eten minder koolhydraten. Na een paar dagen zal dit voedingspatroon het lichaam dwingen vetten te verbranden voor energie. Je kan zeggen dat je in ketose bent.

Een ketogeen voedingspatroon is meer dan alleen het volgen van de ingestelde macronutriënten. Keto betekend gezond eten.

Kies voor onbewerkte producten en neem afscheid van kant en klaar producten. Vers is het gouden woord. Dus vers fruit en groente, noten, zaden en pitten. Kies voor vers vlees van gras gevoerde, biologische dieren vrij van chemische middelen of groeihormonen.


Ketose en light producten

In eerste aanleg zou je denken dat ketose en cola light prima samen zouden gaan. Light producten zijn niet voorzien van suikers, zijn low carb en hebben geen calorieën.

Maar leveren deze light producten nu eigenlijk wel de gezondheidsvoordelen op die we er van verwachten. Is het verstandig om bijvoorbeeld puur om af te vallen, grote hoeveelheden light producten te drinken? Of kunnen we beter op zoek gaan naar alternatieven?

De grote vraag is; past het binnen het ketogeen dieet? Of zijn de toegevoegde kunstmatige ingrediënten op de lange termijn niet net zo schadelijk voor ons als bijvoorbeeld suikers? Zijn light producten gezond en een echte keto-optie? Welke invloed hebben ze op je lichaam?


Ben je nieuwsgierig geworden wat gezond eten voor jouw kan beteken? Lees dan hier onze keto recepten.Ketose cola lightVoedingsstoffen en light frisdranken

Als we nu eens kijken naar de voedingsstoffen van een populaire light frisdrank.

Wat zit daar nu precies in, of eigenlijk wat zit er niet in…..

  • Calorieën 0.5
  • Vet 0g
  • Koolhydraten 0g
  • Eiwit 0g      
  • Natrium 30 mg


Als we dus op zoek zijn naar een voedzaam drankje zullen we even verder moeten zoeken. Echte keto voedingstoffen komen we in dit drankje niet tegen.

Ondanks dat hebben ze wel hun eigen specifieke uitwerking op het lichaam en hiermee dus ook invloed op je gezondheid.


In het cola light product wat wij bekeken zaten onder meer de volgende ingrediënten:

-    Koolzuurhoudend water. aanwezig voor die priksensatie

-    Karamelkleurstof. Voor die rijke donkerbruine kleur

-    Aspartaam. Natuurlijk voor de zoete smaak

-    Fosforzuur. Geeft een pittige sensatie en citroenachtige smaak

-    Kaliumcitraat

-    Natuurlijke smaakstoffen

-    Citroenzuur. Voor de smaak

-    Cafeïne. De oppepper


Wat meteen opvalt is dat de meeste light producten zijn voorzien van Aspartaam.

Aspartaam is een veel gebruikte zoetstof in light producten. Omdat Aspartaam van zichzelf 200x zoeter is dan suiker wordt het vaak gemengd met een vulstof.

Aspartaam bestaat uit Asparaginezuur en Fenylalanine. Beide zijn natuurlijk voorkomende aminozuren. Asparaginezuur wordt geproduceerd door je eigen lichaam en Fenylalanine is een essentieel aminozuur dat je binnen krijgt via je voedsel.

Wanneer je Aspartaam via voeding binnen krijgt zal het lichaam deze gaan verwerken. Een deel wordt verwerkt en een deel wordt afgebroken in Methanol. Hoewel Methanol in grote hoeveelheden giftig is, levert dit in kleine hoeveelheden “geen” gevaar op.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Aspartaam verschilt per instantie en per land. Het gemiddelde ligt ongeveer rond de 40 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Om een beeld te geven hoeveel dat ongeveer is; een blikje light frisdrank bevat ongeveer 180 milligram Aspartaam.

Maar wat doet Aspartaam met je lichaam? Er zijn verschillende aandoeningen die geassocieerd worden met het overmatig gebruik van Aspartaam zoals;


-    Epilepsie

-    Fibromyalgie

-    Gewichtstoename

-    Vermoeidheid

-    Epilepsie

-    Ziekte van Alzheimer

-    Diabetes

-    Artritis

-    ADHD

-    Depressie

-    Hart en vaatziekten


Light dranken zijn niet voorzien zijn van calorieën en koolhydraten en hebben dus geen enkele voedingswaarde. De vraag blijft; kunnen we tijdens een keto voedingspatroon light dranken drinken en welke gevolgen heeft dit op onze ketose?

We zijn het er waarschijnlijk wel over eens dat keto niet alleen een dieet is om kilo’s kwijt te raken. Indien je een Keto dieet volgt maak je gebruik van een voedingspatroon die je helpt in de zoektocht naar een gezonder leven. Keto geeft vele gezondheidsvoordelen en deze worden ervaren indien we ook echt keto gaan eten.

Of die glazen cola light die we misschien zo lekker vinden in die gezonde leefstijl passen? Het klopt, light frisdranken bevatten geen calorieën en koolhydraten en ze houden de dagelijkse hoeveelheden koolhydraten laag. Ook de bloedsuikerspiegel zullen ze niet verhogen en zelfs de ketonen waarden worden er niet door beïnvloedt. Maar nogmaals, het is belangrijk om te realiseren dat ketose niet een opzichzelfstaand gezond proces is. Ketose is gezond als alles binnen het voedingspatroon klopt.

Het is bekend dat kunstmatige zoetstoffen je metabolisme beïnvloeden. Wanneer deze gegeten worden detecteert je lichaam een zoete smaak en verwacht het een overeenkomstige verhoging van de bloedsuikerspiegel en insulineniveaus. Op dat moment wordt het lichaam eigenlijk voor de gek gehouden omdat het simpelweg een koolhydraatarme zoetstof is. Op de lange termijn kunnen deze foute signalen het stofwisselingssyndroom en type II diabetes veroorzaken (*)


Conclusie

De hoofdvraag was;

zijn light frisdranken Keto vriendelijk?

Buiten het feit dat light frisdranken geen calorieën en koolhydraten bevatten zijn ze alles behalve gezond voor je lichaam. Op de lange termijn zullen ze voor gezondheidsproblemen zorgen. Maar.... ze zullen de staat van ketose in ieder geval niet doorbreken.

Zoals we al vertelde is keto veel meer dan alleen de koolhydraten weglaten. Keto is een gezonde leefstijl waar kunstmatige ingrediënten als bijvoorbeeld Aspartaam niet in passen. Bovenstaande vraag is dan ook simpel te beantwoorden:

Light producten passen niet binnen een keto voedingspatroon.

Ga vooral op zoek naar alternatieve dranken. Ervaar de vele gezondheidsvoordelen van een keto voedingspatroon en zie zelf hoe je lichaam zal veranderen en hoe de mentale focus zal versterken.Cola light ketose


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17828671

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2892765/

http://www.mpwhi.com/hhc-dmartini2.htm

http://www.rense.com/general35/evid.htm

http://www.dorway.com/diabetes.txt

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8373935